Höjt anslag för investeringsstöd välkomnas av Riksbyggen

Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad och Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Bild: Riksbyggen

Regeringen föreslår i den kommande höständringsbudgeten att anslag för investeringsstödet för byggande av hyresbostäder och bostäder för studerande höjs med 650 mkr för innevarande år. Anledningen är att årets anslag beräknas förbrukas. Riksbyggen välkomnar det höjda anslaget.

– Investeringsstödet är en viktig möjlighet för oss på Riksbyggen och många andra att bygga hyresrätter runt om i landet och till hyror som gör att fler människor kan efterfråga dem, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

Boverket har uppmärksammat regeringen på att anslaget för 2021 beräknas förbrukas, vilket också påverkar möjligheten att bevilja stöd till nya ansökningar. I dagsläget har stöd godkänts för mer än 49 000 bostäder. Med det föreslagna tillskottet bedömer regeringen att ungefär 1 800–2 000 fler bostäder kan få del av investeringsstöd.

– Det är bra att regeringen möter efterfrågan på stödet med extra medel. För att hålla uppe byggtakten är det viktigt att det finns tillräckligt med medel så alla aktörer som söker stöd kan få det. Det är viktigt att stöd har långsiktiga och stabila spelregler så att inte medel är slut när det är dags att starta ett nytt bostadsprojekt, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.