"Evergrandes kris liten global risk"

Staten har enorma möjligheter att hindra en systemkollaps. Sannolikheten för en systemkris är mycket låg. Därför har jag svårt att se att det blir en global kris av det här, säger Henrik Oh, förvaltare av AMF:s aktiefond Asien Stilla Havet.

Huruvida den kinesiska staten kommer att agera för att rädda Evergrande, som dragits med skuldproblem under en lång tid, är en fråga som har väckts många gånger på senare tid. Så sent som i förra veckan skrev den inflytelserika chefredaktören för kinesiska Global Times att bolaget inte ska räkna med stöd.

Henrik Oh ser inte framför sig att stödet från kinesiska staten kommer att riktas direkt till bolaget i dagsläget.

Jag tror att den kinesiska staten vill statuera exempel, att det inte är ok att ha en sådan expansiv strategi som de (Evergrande) har haft, säger han.

Kan dämpa chocken

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD släppte på tisdagen en ny ekonomisk prognos och chefsekonomen Laurence Boone uttalade sig gällande Evergrande på en efterföljande pressträff. Hans bedömning är också att kinesiska staten kommer att träda in.

Kinesiska myndigheter har finans- och penningpolitisk kapacitet att dämpa chocken, sade han, och tonade också ned risken för en bredare kris.

Inte heller den svenska Riksbankschefen Stefan Ingves ser framför sig att Evergrande-krisen kommer att ge stora svallvågor utanför landets gränser, sade han på tisdagens pressträff gällande räntebeskedet.

Enormt skuldberg

Den kinesiska fastighetsjättens ekonomiska problem har den senaste tiden blivit allt mer akuta, vilket även satt börsen i gungning. Den redan pressade aktien, noterad på Hongkongbörsen, har inlett veckan med ett kraftigt ras och oron märks även av på de europeiska börserna.

Företaget, som är Kinas näst största fastighetsutvecklare, tyngs av ett skuldberg som uppskattats till sammanlagt över 300 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor. En stor ilska har väckts hos lägenhetsköpare som nu står utan lägenheter.

I Kina har analytiker varnat för att krisen i Evergrande kan skapa svallvågor på annat håll, inte minst inom fastighetssektorn. Vissa drar även paralleller mellan Evergrande och Lehman-kraschen som utlöste finanskrisen 2008.

Fastighetssektorn viktig

Att Evergrandes problem väcker en stor oro beror bland annat på att fastighetssektorn i Kina är viktig och står direkt och indirekt för uppemot 25 procent av landets bruttonationalprodukt (BNP), enligt Henrik Oh.

Samtidigt betonar han att Evergrandes problem framför allt är bolagets egna.

Tittar man på bankutlåningen till fastighetsmarknaden är den ganska måttlig. Det är enstaka bolag inom fastighetssektorn som har stora problem, säger Henrik Oh.

Han beskriver fastighetssektorn i Kina som förhållandevis fragmenterad där Evergrande har en marknadsandel om 3-4 procent. Men bolagets storlek kan ändå få konsekvenser för andra delar av branschen och att banker och långivare kan drabbas.

Men man får inte tro att det är hela marknaden som är skakig även om det absolut kan bli en spridningseffekt, säger Henrik Oh.

Däremot ser han inte framför sig att det kommer att bli spridningseffekter till övriga delar av världen i likhet med Lehman-kraschen som ledde till finanskrisen.

Grundaren lugnar

Företagets grundaren och styrelseordförande Xu Jiayin (eller Hui Ka Yan som han också är känd som) har skrivit ett brev till företagets anställda för att lugna dem om läget.

Evergrande kommer att "ta sig ur denna mörka stund", skriver Xu Jiayin i brevet, enligt statligt ägd kinesisk media.

Vidare säger han att företaget, även ägare i den svenska elbilsutvecklaren Nevs, kommer att kunna fullfölja sina projekt och sina skyldigheter gentemot fastighetsköpare, investerare, partners och finansiella institut.

Hur detta ska gå till utvecklade Xu Jiayin däremot inte i brevet.