Nya stadsdelen Skeppsbron i Jönköping - Kvarter 3 – SKPSBRON 1

Balkonger mot innergården. På andra sidan gården ligger Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. Illustration: Skanska

Bostadsrättsföreningen SKPSBRON 1 ligger vid vattnet med utsikt över Munksjön och består av ett högre och ett lägre hus med olika karaktär. Det är ett stenkast till den gröna strandparken och en kort promenad eller cykeltur till butiker, kaféer och restauranger.

Av SOFIA GAD

Bostadsrättsföreningen SKPSBRON 1 ligger vid vattnet med utsikt över Munksjön och består av ett högre och ett lägre hus med olika karaktär. Det är ett stenkast till den gröna strandparken och en kort promenad eller cykeltur till butiker, kaféer och restauranger.

Lägenheterna i det högre huset har generösa ytor och stora balkonger med både en öppen och en inglasad del. De större lägenheterna har dessutom dubbla badrum. Det lägre huset består av ytsmarta studioliknande lägenheter med en eller två balkonger.

bild
Delar av Munksjön och strandpromenaden. Innergården skymtas. Här syns även Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. Illustration: Skanska

– I planeringsarbetet valde vi att vända oss till primärt två målgrupper, dels de som till exempel har sålt sin villa och är i behov av lite större lägenhet, dels en yngre grupp som kanske köper sitt första boende. Vi har vi även valt att differentiera prissättningen, säger Henrik Malm, projektutvecklare på Skanska.  

Området var först ut i Skeppsbron och när det lanserades 2019 var det ingen som riktigt visste hur skulle tas emot av marknaden, men intresset visade sig vara stort. Projektet är nu klart och de sista nycklarna lämnades över i november 2021.

– Vi visste inte på förhand hur det skulle gå, men det blev stort tryck redan från säljstart. Det känns som att marknaden var redo för den här typen av område, säger Henrik.

Närmast vattnet ligger det högre huset, vars kubiska form bidrog till beslutet att välja en skivfasad. Det har även en förskjutning både på höjden och i sidled för att på så sätt skapa en annorlunda volym i gestaltningen. De översta lägenheterna har på delen som inte är upphöjd en egen takterrass.

Det lägre huset ger ett varmt och luftigt intryck tack vare det ljusa teglet och detaljerna i mässingsfärgad plåt. Lägenheterna som ligger mot Oskarshallsgatan har dubbla balkonger. Längs Cementgatan är det loftgångar med tre lägenheter per våningsplan och balkong mot innergården. På taket finns föreningens gemensamma takterrass med utsikt över Munksjön.

Vy från hörnet Oskarshallsgatan/Cementgatan. Här syns bland  annat loftgångarna till lägenheterna i det lägre huset.  Illustration: Skanska
Vy från hörnet Oskarshallsgatan/Cementgatan. Här syns bland annat loftgångarna till lägenheterna i det lägre huset. Illustration: Skanska

– Istället för att göra likformade lägenheter har varje enskild lägenhet fått stå i fokus. Dess placering gällande utsikt och förutsättningarna inne i lägenheten har varit vägledande för hur de har utformats, säger Henrik.

Miljöaspekten har varit en viktig del i projektet. Huset är Svanenmärkt och allt material som använts kontrollerades noga. Genom att bland annat främst använda klimatanpassad betong har det varit möjligt att sänka CO2-belastningen med 43%. 

Under huset finns ett parkeringsgarage med 27 platser, varav 6 är förberedda för elbilar. Skulle fler platser behövas finns det gott om platser i parkeringshuset i kvarteret mittemot.

bild