Stockholmshem bygger 960 nya hyresrätter

Foto: Bengt Alm

I Stockholm är det hög efterfrågan på bostäder, samtidigt som bostadsbyggandet har minskat markant. Trots den rådande byggkrisen och lågkonjunkturen är Stockholmshem nu involverat i uppförandet av 960 nya hyresrätter. Av dessa förväntas 643 vara klara för inflyttning under 2024 och 2025.

"Stockholmshems styrelseordförande, Maria-Elsa Salvo (S), betonar vikten av att bygga nya bostäder i en stad som ständigt växer. Trots den generellt låga aktiviteten inom byggsektorn förverkligar vi våra planerade projekt för de kommande åren," säger hon.

Utmaningarna är emellertid betydande. "Ökande räntor och avkastningskrav tillsammans med höga byggkostnader innebär att fastigheternas värde sjunker. Vi måste undvika att bygga för dyrt, då det skulle resultera i för höga hyror," förklarar Patrik Andersson, chef för Bygg & Teknik på Stockholmshem.

"Vi måste ompröva vårt sätt att bygga. Genom att fokusera på husens utformning och tekniska lösningar kan vi hitta möjligheter till en mer kostnadseffektiv produktion. Stockholmhusen är ett utmärkt exempel på detta," tillägger Andersson.

Stockholmhusen representerar Stockholms stads strategi för att snabbt och effektivt bygga tusentals nya hyresrätter till lägre produktionskostnader över tid. För att uppnå detta har olika aktörer i staden gått samman och samarbetar aktivt. Stockholmshem bygger för närvarande Stockholmhus i Rågsved och Västertorp.

"Tillsammans med våra systerbolag, Stadsbyggnadskontoret och Exploateringskontoret, arbetar vi aktivt för att kunna uppföra fler Stockholmhus. Genom att vara proaktiva och samarbeta kan vi få tillgång till mer mark att bygga på än om vi bara inväntar markanvisningar," säger Andersson.

Här är några av de bostäder som Stockholmshem bygger:

  • Stockholmshus på Västertorpsvägen, Hägersten: 91 lägenheter, inflyttning från mars 2024.
  • Bredholmstorget, Skärholmen: 102 lägenheter (samt nytt kontor för Stockholmshem), planerad inflyttning från oktober 2024.
  • Stockholmshus på Bjursätragatan, Rågsved: 125 lägenheter i två Stockholmshus, planerad inflyttning 2025.
  • Åkeshovsvägen, Bromma: 96 lägenheter, planerad inflyttning 2025.
  • Sankt Göransgatan, Kungsholmen: 229 student- och ungdomsbostäder, planerad inflyttning 2025.
  • Karlsbodavägen, Bromma: 166 lägenheter, planerad inflyttning 2026.
  • Kvarteret Persikan, Södermalm: 151 bostäder, planerad inflyttning 2026.