Stärkt kundskydd föreslås på fjärrvärmemarknaden

Foto: Anastasia Zhenina / Unsplash

Konkurrensverket har undersökt E.ON i 16 månader efter att MKB Fastighets AB anmälde energibolaget till Konkurrensverket den 12 december 2022 på grund av en chockerande höjning av fjärrvärmepriserna i Malmö i januari 2023. Konkurrensverkets granskning är nu avslutad och visar på bristande konkurrens på fjärrvärmemarknaden.

Konkurrensverket konstaterar att "marknadsförhållandena tyder på att det är motiverat att stärka kundernas position gentemot fjärrvärmenäten på olika sätt, utöver tillsyn enligt konkurrenslagens förbudsreglering. Konkurrensverket ser därför positivt på uppdraget som Energimarknadsinspektionen har fått för att analysera behovet av ett ökat kundskydd på fjärrvärmemarknaden och att föreslå samt genomföra åtgärder för att stärka fjärrvärmekundernas ställning."

"Vår anmälan av E.ON till Konkurrensverket hade en omedelbar effekt genom att höjningen minskade från 20 procent till strax över 15 procent för 2023. Det är glädjande att Konkurrensverket nu konstaterar att det är motiverat att stärka kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden. Vi ser fram emot konkreta förslag från Energimarknadsinspektionen om hur kundernas rättigheter kan skyddas på fjärrvärmemarknaden," säger Marie Thelander Dellhag, vd för MKB.

Konkurrensverket påpekar också att "med tanke på fjärrvärmemarknadens karaktär finns det starka indikationer på att E.ON har en dominerande ställning på marknaden för fjärrvärmeleveranser i Malmö/Burlöv. Ett företag med en dominerande ställning har ett särskilt ansvar att inte missbruka sin position i strid med konkurrensreglerna."

Konkurrensverket har tidigare konstaterat att det vanligtvis inte går att uppnå en välfungerande konkurrens enbart genom konkurrensrättsliga förbudsregler på en marknad som präglas av ett naturligt monopol. För att skydda kunderna från exempelvis orimliga priser täcks naturliga monopol därför ofta av sektorspecifik reglering med reglerade slutkundspriser. För närvarande saknas en prisreglering för fjärrvärme.

Avslutningsvis noterar Konkurrensverket att det inte går att utesluta att fjärrvärmemarknaden generellt kan präglas av orimliga priser.