Uppsalahem och Newsec i partnerskap för Smarta Fastigheter

Christoffer Börjesson, Newsec och Åsa Engström, Uppsalahem

Uppsalahem har påbörjat en betydande resa mot utveckling av smarta fastigheter och ett datadrivet tillvägagångssätt. En central del av detta arbete är upphandlingen av stads- och fastighetsautomation, där Newsec nu blir en strategisk partner. Samarbetet kommer att innefatta installationsprojekt i närmare 700 fastigheter och nästan 18 000 lägenheter, vilket utgör ett av de mest omfattande transformationsprojekten inom fastighetsbranschen.

Genom att gemensamt genomföra en omfattande digital transformation siktar parterna på att göra alla fastigheter till digitala tillgångar. På senare tid har Uppsalahem tagit flera steg mot att bli helt datadrivna för att kunna övervaka och förbättra fastigheternas prestanda i realtid.

"Det finns enorma möjligheter till effektivisering med smarta fastigheter. Till exempel kommer vi att kunna optimera energiresurser över hela vårt bestånd, jämna ut effekttoppar och dela på el från våra solceller. Tillsammans med Newsec sträcker vi oss ännu längre och får tillgång till branschens bästa metoder, med målet att koppla samman alla Uppsalahems fastigheter," säger Åsa Engström, IT- och digitaliseringschef på Uppsalahem.

Newsec kommer att fungera som en utvecklingspartner samt leverantör av tekniska lösningar under transformationen. Målet är att skapa förutsättningar för att möta marknadens krav och framtidssäkra Uppsalahems bestånd genom att öka datadrivningen inom en fyraårsperiod.

"Fastighetsägare möter ett ökat tryck från både nya EU- och myndighetskrav, ägare och hyresgäster efterfrågar mer hållbara fastigheter och en mer effektiv förvaltningsorganisation. Att få förtroendet att stödja Uppsalahem i deras transformationsresa och vara en strategisk partner i tekniska investeringar i fastigheter ser vi som en viktig milstolpe," säger Christoffer Börjesson, Managing Director Digital Accelerator på Newsec.

Förutom fastighetsautomation pågår flera andra testbäddar inom fastighetsbeståndet. I en av Uppsalahems fastigheter i Stenhagen testar man för närvarande flera nya lösningar inom smart teknik, såsom trygghetssensorer och sensorer för att mäta fukt och förebygga vattenläckage och skador i teknikrum och lägenheter.