Brf Draken 12 moderniserar för framtiden

Foto: Brf Draken

Genom att använda EU:s fond NextGenerationEU har föreningen fått godkänt stöd för att modernisera och göra sin fastighet mer energieffektiv. Detta stöd möjliggör betydande energibesparingar och positiva klimatvinster. Projektet omfattar åtgärder för klimatskal, modernisering av tekniska system och installation av förnybar elproduktion. Ferla är det företag som har anlitats för att leda utvecklingen och genomförandet av tekniska systemens modernisering samt förnybar elproduktion.

Ordförande för Brf Draken 12, Petra Lundberg Bouquelon, kommenterar samarbetet med Ferla positivt och förutser att föreningen kommer att uppnå ännu större energibesparingar än förväntat tack vare deras expertis och installationer. Genom förbättrad energiklassning, intelligent styrning, återvinning av frånluft och solceller positionerar sig Brf Draken 12 som en ledare inom miljö och hållbarhet.

Brf Draken 12 har en vision om att vara den mest välskötta och trivsamma föreningen med en unik 60-talskänsla i Stockholm. Genom denna satsning tar de ett betydande steg mot att förverkliga den visionen. Föreningen, belägen på söder precis vid Tantolunden och nära Hornstull, köpte fastigheten från Svenska Bostäder 2002 och förvaltar sedan dess sina 300 lägenheter.

Under 2024 agerar Ferla som totalentreprenör för Energientreprenaden. Denna omfattar installation av en solcellsanläggning på cirka 300 kWp, samt installation av två nya FX-system för frånluftsåtervinning. Dessutom ska styr- och reglersystem för föreningens tre energicentraler installeras och integreras med rumsgivare för optimal temperaturreglering.

Martin Rettig, Vice VD på Ferla, uttrycker sin stolthet över att vara delaktig i projektet och ser fram emot de positiva resultat som förväntas. Projektet har genomgått noggrann utveckling för att uppnå en hög energiklassning.

Den totala energiförbrukningen förväntas minska med cirka 50% eller motsvarande ca 2 000 MWh per år efter denna satsning. Föreningens energiklass förväntas förbättras från nuvarande D till C, vilket innebär att energiprestandan bedöms som hållbar enligt EU:s Taxonomi.