Örebrobostäder planerar försäljning av 100 lägenheter 2024

Illustration: Örebrobostäder

Idag har styrelsen för ÖrebroBostäder fattat beslut om att eventuellt sälja cirka 100 lägenheter år 2024. I beslutet gavs ledningen för ÖrebroBostäder i uppdrag att under våren granska lämpliga fastigheter för försäljning.

ÖrebroBostäder har en skyldighet att förvalta sitt fastighetsbestånd på ett ansvarsfullt och långsiktigt sätt. Det innebär att de måste underhålla äldre fastigheter, tillhandahålla fler bostäder för Örebroborna i trivsamma miljöer och finansiera detta på ett hållbart sätt, inklusive genom försäljning. På så sätt bidrar ÖrebroBostäder till att göra Örebro till en attraktiv stad att leva och bo i.

Enligt ägardirektiven för ÖrebroBostäder från Örebro kommun kan delar av fastighetsbeståndet säljas om det är affärsmässigt motiverat för att säkerställa en stabil ekonomi över tid och frigöra kapital för underhåll och nya investeringar.

  • Genom försäljning kan ÖrebroBostäder stärka hyresrätten genom att fortsätta underhålla sitt bestånd på ett hållbart sätt. Genom att sälja fastigheter med underhållsbehov minskar man underhållsskulden samtidigt som man frigör kapital för fortsatt underhåll och för att värdesäkra fastigheterna över tid, säger Ulf Rohlén, VD för ÖrebroBostäder.

Nästa steg är att ta fram förslag på vilka fastigheter som ska väljas ut för försäljning. Efter detta kommer man att genomföra en upphandling av en mäklare och sedan slutligen fastställa vilka fastigheter som kommer att erbjudas till försäljning.

När ÖrebroBostäder har kommit så långt kommer de att informera berörda hyresgäster och allmänheten om vilka fastigheter som blir aktuella för försäljning.