Inflyttningen pågår som bäst i det moderniserade Låghuset vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg där den fjärde etappen av ett renoveringsblock på fyra byggnader nu är klart. Moderniseringen har skapat möjligheter med nya utrymmen för utökad vård. Dessutom har man lyckats halvera energiförbrukningen för de 10 000 kvadratmetrarna.
Det så kallade Låghuset vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg tillkom på femtiotalet. För att kunna möta dagens vårdstandard har det krävts både ombyggnation och upprustning. Målet var att skapa en modern sjukhusbyggnad med utökade resurser och utrymmen.
10 000 kvadratmeter på generalentreprenad
Det var i maj 2014 som arbetet med Låghuset började. Tuve Bygg AB fick uppdraget på generalentreprenad från Västfastigheter. Specifikationen var att utföra ombyggnation av Låghuset omfattande cirka 10 000 kvadratmeter fördelat på två byggnader samt ett fläktrum. I december förra året stod byggnaderna klara och inrymde då mottagningsverksamhet, intensivvård och administrativa avdelningar.
Modern 50-talist
Projektledare Peter Gustavsson på Västfastigheter berättar att moderniseringen av byggnaden bland annat innebär att man nu har kunnat utöka avdelningen för intensivvård av toraxpatienter. Man har även skapat lokaler för smittsamma sjukdomar, vilket inte fanns tidigare. Trots moderniseringen har man lyckats bevara byggnadens utseende från 1950-talet, dock med vissa undantag för miljöanpassning.
Mötte politiskt krav
Renoveringen av Låghuset innebär förutom modernisering och mer ändamålsenliga lokaler även att energiförbrukningen för de 10 000 kvadratmetrarna har kunnat halveras.
- Vi har därmed kunnat tillmötesgå politikernas krav på förändrade driftskostnader och det är vi väldigt nöjda med, säger Peter Gustavsson.
Fakta
Låghuset vid Sahlgrenska har genomgått en omfattande renovering och modernisering
Byggherre är Västfastigheter och Tuve Bygg AB generalentreprenör
Totalytan är på 10 000 kvm, två byggnader och ett fläktrum
Projekttiden är från maj 2014 till dec 2015
Huset är ursprungligen från 50-talet och mycket av det tidstypiska utseendet har kunnat bevaras
Renoveringen medförde en halvering av energiförbrukningen