Platinan – hotell, kontor och events i Centralenområdet i Göteborg

16 våningar höga Platinan uppförs nära Göta älv. Scandic driver hotelldelen. Där blir också plats för konferenser, events, butiker och restauranger. Illustration: EGA, Erik Giudice Architects.

 

Text: Christina Linderoth-Olson, Illustration: EGA, Erik Giudice Architects

Gullbergsvass i nya Centralenområdet består idag mest av kontor. Men nu pågår flera byggprojekt för att skapa en mer stadsliknande miljö som ska bli en del av Göteborgs innerstad.

 

-Vasakronan har valt att jobba med hotell för att locka aktiva besökare dygnet runt. I projektet Platinan arbetar vi tillsammans med Scandic som ska driva hotellet. Platinan kommer att fokusera på just hotell, dessutom på möten, konferenser och events. Vi hoppas att även locka dit kulturella events, berättar Magnus Tengberg, affärsområdeschef på Vasakronan i Göteborg.

Största lokalen blir en blackbox som ska rymma runt 1.000 personer. Storleken möjliggör konferenser med många deltagare, utställningar och konserter.

Projektet uppförs i två etapper. Etapp ett som omfattar totalt 40.000 kvadratmeter ska stå klar vid årsskiftet 2020-2021. Hotellet upptar hälften och kontor samt butiker andra hälften av utrymmet. Etapp två som omfattar resterande 20.000 kvadratmeter med kontor och restauranger startas troligen under 2021 och planeras stå färdig runt 2022-2023.

-Platinan får 16 våningar ovan mark och en-två våningar under mark eftersom den uppförs som souterrängbyggnad. I souterrängplanen ska bland annat parkeringsplatser rymmas, men också restauranger, säger Magnus Tengberg.

Gestaltningen, skapad av EGA, Erik Giudice Architects, har betoning på transparens och öppenhet. Fasaden är i glas, det ska synas utifrån vad som händer i huset. Platinan ska bli välkomnande och tillgänglig, föra en dialog med omgivningen och bidra till ett öppet och vattennära Göteborg för alla.

Gatorna runt omkring leder ner till Göta älv. Vasakronan har flera fastigheter och byggrätter som man fortsätter att utveckla. Där planeras också bostäder – något som saknas idag.

 

 

FAKTA

 

Platinan byggs i två etapper i det nya Centralenområdet. Bygget omfattar hotell, kontor, butiker, events och restauranger.

Byggherre: Vasakronan Fastigheter

Totalentprenör: Peab

Arkitekt: EGA, Erik Giudice Architects

Omfattning: Etapp 1 – 40.000 kvadratmeter. Etapp 2 – 20.000 kvadratmeter.

Byggstart: Etapp 1 – april 2017. Etapp – troligen 2021.

Färdigt: Etapp 1 – december 2020. Etapp 2 – årsskiftet 2022-2023