Allt fler offentliga fastigheter byggs i trä

Susanne Rudenstam Foto: Anders Roth

Intresset för att bygga i trä är fortsatt stort bland svenska byggherrar. Även om bostadsfastigheter står för merparten av träbyggandet så byggs allt fler offentliga fastigheter i trä, däribland Växjö stadshus och Skellefteå kulturhus. Även den tekniska utvecklingen av bland annat fasader och fasadsystem gör framsteg.

–Intresset för träbyggnation är överlag mycket stort. Samtidigt upplever många att de saknar rätt kompetens kring träbyggande. En viktig fokusfråga för oss just nu är därför att arbeta intensivt med kunskapsöverföring, att sprida den gedigna kompetens som finns på ett effektivt sätt, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

En utmaning för träbyggnadsbranschen är att hinna utveckla sin kapacitet i samma takt som efterfrågan ökar. Ytterligare en utmaning är att ständigt minska klimatpåverkan. Att bygga i trä är skonsamt mot miljön, men träbyggnadssektorn har förstås potential att ytterligare minska sin klimatpåverkan.  Den kan bland annat minska genom att aktörer som bygger i trä ser över såväl tillverkningsmetoder som logistiklösningar och själva byggandet. Även cirkulära affärsmodeller kan bidra till att minska det klimatmässiga fotavtrycket.

Stora Enso storsatsar på CTL-tillverkning

– En åtgärd som både kan minska träbyggnadsaktörernas klimatpåverkan och ge incitament till fler byggföretag att satsa på att bygga i just trä är obligatoriska krav på att redovisa hela byggprocessens samlade klimatpåverkan. Ett sådant förslag finns med i en av de byggutredningar som kommer att presenteras framöver, säger Susanne Rudenstam.

Korslimmat trä (Cross laminated timber, CLT) är som storskalig plywood med minst tre skikt av massiva träskivor med en tjocklek på mellan 12 och 45 mm. CLT används för att tillverka hela konstruktionselement som bjälklag och väggar till byggnader och blir allt mer populärt. I samband med årets Almedalsvecka gick Stora Enso ut med nyheten att de ska starta upp en ny fabrik med fokus på just CLT-tillverkning. Susanne Rudenstam tror att fler aktörer kommer att starta upp CLT-tillverkning framöver, vilket tyder på att fenomenet definitivt är här för att stanna.  

CLT kan bidra till att öka andelen träbyggnader som inte är bostadshus. CLT liknar ett av de material som byggindustrin är van vid att hantera, nämligen prefabtillverkad betong. CLT öppnar upp för ett flexibelt byggande av bland annat skolor, kontorsfastigheter och påbyggnationer av befintliga fastigheter, säger Susanne Rudenstam.