Berlins bostadspriser stiger snabbats i världen

Utsikt över Berlins fastighetsmarknad från järnvägsoperatören Deutsche Bahns huvudkontor. Foto: Common, kredit: Moerschy

Bostadspriserna i den tyska huvudstaden har stigit över 20 procent under det senaste året. Nu riktas det allvarliga varningar om bubblan som kan brista när som helst.

Medan Berlin tidigare var känt för låga leasingavtal som lockade fattiga artister och musiker, flockas nu utländska köpare kring stadens bostadsmarknad, skriver The Guardian. Betecknande för läget i Berlin är att redan I juli ifjol köpte Internationella oljefonden ett kontor i Berlin-Mitte för cirka 4 miljarder kronor.

Tysklands centralbank, Bundesbank, meddelade i februari att fastigheterna i staden skulle kunna vara så mycket som 35 procent överprissatta.

Priserna på bostäder i Berlin ökade med 20,5 procent år 2017 och den tyska huvudstaden har nu de snabbast växande fastighetspriserna i världen, enligt en undersökning av bostadsrådgivare Knight Frank.

Andra städer som Hamburg, München och Frankfurt är också bland de tio städerna där fastighetspriserna stiger mest. Flera tyska städer har således gått förbi kinesiska städer, som toppade listan tidigare.

Trots de starka prishöjningarna kostar bostäderna i Berlin ungefär en tredjedel av vad man får betala för liknande bostäder i London, enligt The Guardian.

Det finns priser för både bostäder och kommersiella fastigheter som stiger, rapporterar tidningen.

Källa: The Guardian