Berlins hyror och bostadspriser har tagit hissen

Ludwig- Gerhard-huset i Berlins centrum. Foto: Creative Commons, kredit: 3093594

Bostadspriserna i Berlin har stigit över 20 procent under det senaste året. Hyreskostnaderna har ökat med 120 procent sedan 2004.

För att stävja utvecklingen, arbetar myndigheterna hårt, och därför vägras husägare i flera stadsdelar bland annat installering av hissar eller nya balkonger.

Medan andra europeiska länder har upplevt en nedkylning av bostadsmarknaden under det senaste året har temperaturen bara fortsatt att öka i den tyska huvudstaden.

Berlin var tidigare känt för sina låga hyror som attraherade fattiga artister och andra med smal plånbok, men nu flockar utländska köpare sig till stadens bostadsmarknad. Enligt en rapport från fastighetsbolaget Savills har detta lett till en ökning av hyreskostnader med 120 procent sedan 2004.

För att bekämpa prisutvecklingen på hyres- och bostadsmarknaden har myndigheterna i staden fördubblat antalet stadsdelkommuner som regleras av antispekulationslagar under de senaste två åren. Staden har nu 46 sådana zoner, enligt den finanstidningen The Wall Street Journal.

I dessa zoner regleras husägare av regler som påminner dig om planhantering inom detaljhandeln.

Om man har avsikt att sälja bostaden i en av dessa zoner, är det inte tillåtet att sälja den på den privata marknaden. Offentliga myndigheter har rätt att vägra detta genom att köpa bostaden själv.

En företrädare för stadsdelskommunen Friedrichshain berättade att man har köpt över tusen lägenheter inom kommunen sedan början av 2017. Målet är, enligt företrädaren att regeringen eller ideella organisationer äger ungefär hälften av alla bostäder i området. Än så länge äger kommunen 25 procent.

Staten kan dock i vissa fall godkänna privata köp, om köparna åtar sig att inte renovera byggnaden genom att till exempel installera en hiss eller/och genom att bygga nya balkonger.

Det är inte bara vid försäljning eller uthyrning som hus- och bostadsägarna begränsas av antispekulationslagarna. Förbättringar i bostaden, där man själv bor, kan antas även öka värdet på fastigheten och är inte heller tillåtet.

Myndigheterna fruktar att detta uppmuntrar ägarna att hyra fastigheten senare, vilket ökar den genomsnittliga hyran i staden eller i stadsdelen.