44 procent av landets invånare har någon gång brutit mot de föreskrifter som finns för elarbeten. Framförallt är det männen som utmanar ödet med elen, trots att det finns regler och lagar för vilka moment man får och inte får utföra själv. Det visar Skanskas Sifo-undersökning Säkerhetsbarometern.
De allra flesta elarbeten är olagliga att utföra, om man inte är behörig installatör eller utför arbetet under påsyn av en installatör godkänd av Elsäkerhetsverket. Men i Skanskas Säkerhetsbarometer verkar långt ifrån alla känna till detta, särskilt inte männen. 39 procent av alla män har nämligen någon gång själva bytt en strömbrytare mot en dimmer. Undersökningen visar även att närmare var femte person i landet har bytt ett ojordat vägguttag mot ett jordat trots att detta strider mot lagen.
– Framförallt är brandrisken hög om man gör fel med elen och långt ifrån alla hushåll är rustade för en eventuell brand. Även risken för felkoppling eller att få ström i sig eller andra som följd är stor. Att närmare var tredje hushåll, 29 procent, inte äger en brandsläckare är mycket oroväckande, säger Rikard Andersson, skyddsombud på Skanska.
En annan anledning till att inte ge sig på olagliga elarbeten på egen hand är skaderisken som man utsätter sig för. Det verkar dock som att rädslan för att göra sig illa har liten effekt när det gäller att avskräcka hemmafixarna från att plocka fram verktygslådan. För även om närmare var femte person, 18 procent, svarar att de är eller har varit oroliga för att skada sig vid hemmafixet är det endast fyra procent av dem som väljer att inte utföra renoveringar själva på grund av detta.
– Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta allvarliga olyckor enkelt kan undvikas genom rätt utrustning och planering. Dock gäller det att i förväg kolla upp vilka renoveringar som man enligt lag faktiskt får utföra på egen hand, annars kan det leda till både kostsamma och smärtsamma konsekvenser, säger Rikard Andersson.