Nya Minnebergskolan i Arvika – tillgänglig, trygg och miljöanpassad i samklang med stadens småskalighet

På flygbilden syns en del av den småskaliga staden som Minnebergsskolan medvetet har anpassats till för att väl smälta in i 
Arvika stad. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.
På flygbilden syns en del av den småskaliga staden som Minnebergsskolan medvetet har anpassats till för att väl smälta in i Arvika stad. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

Av Sanna Kesselfors

Lagom till skolstart stod Arvikas nya högstadieskola färdig, med potentiell plats för 900 elever att flytta in i. I nära samarbete med Arvika kommun har man via en partnering upphandlad med Serneke uppfört en nära och tillgänglig skola av limträ för att anpassa sig till omgivningen och Arvikas småskalighet.

– Med sin centrala placering i staden har den nya skolan goda möjligheter att bli en tillgång för samhället och bidra till utvecklingen av staden, säger Lennart Gustafsson, teknisk chef på Arvika Fastighets AB.

Byggnaden, som är cirka 10 500 kvadrat fördelat på fem huskroppar är fördelade på tvåvåningshus och trevåningshus. Ett av husen har ett garage med källare.

bild
Byggnadens fasad består av limträ och är tänkt att fungera som en mer eller mindre underhållsfri träfasad. Alla material är godkända enligt Miljöbyggnad Silver där man arbetat enligt sunda hus. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

Miljöbyggnad nivå Silver

Samtliga fem skolbyggnader har preliminärt blivit certifierade som Miljöbyggnad nivå Silver av Sweden Green Building Council. Ett bra betyg för kommunens strävan att “bygga miljövänligt”. Arvika Fastighets bolags målsättning är att certifiera alla om- och nybyggnationer. Tidigare miljögodkända byggnader är LSS-boendet Biet och förskolan Fågelsången.

- Byggnadsmässigt är det en mer eller mindre underhållsfri träfasad. Alla material är godkända enligt Miljöbyggnad Silver där vi arbetat enligt sunda hus. Byggnaden presterar en bra bit över de satta lagkraven, till exempel när det gäller solskyddet, ljudmiljön och ventilationen. Totalt finns 16 olika kriterier för byggnadens energianvändning, innemiljö och material som bedöms i certifieringen, berättar Lennart Gustafsson.

bild
På skolan finns det gott om reträttplatser för lugn och ro samt utrymmen för sociala aktiviteter, både utomhus och inomhus. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

Teamarbete och kreativ process

Under arbetets gång har man bland annat tagit hjälp av konsulter inom akustik samt solvärme och dagsljus.

- Vi har använt oss av bra konsulter - både inom akustik Johan Andersson Artifon och när det gäller dagsljus och solvärme Paul Rogers BAU arkitekter.

Arbetet med uppbyggnaden av skolan startade sensommaren 2019 och har enligt Lennart flutit på bra genom ett engagerat teamarbete med allt från bygg herrar och arkitekter till underentreprenörer.

- Det har gått väldigt fort – vi är färdiga med hela skolan bortsett från lite rivning på den redan befintliga gamla matsalen som inte är klart, där återstår en del markarbete. Ett bra teamarbete har lett till vi kunnat färdigställa byggnaden i förtid med god marginal för utsatt inflyttningsdatum. Alla har bidragit med olika erfarenheter och kompetens.

bild
Skolentrén och idrottshallens ingång leder ut mot den gamla skolgården som är tänkt att bilda ett rum mot söder och ska fungera som en länk mellan staden och skolan. F oto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

Variation och småskalighet

Arvikas nya högstadieskola är stor, ungefär niohundra elever ska potentiellt sätt ha sin dagliga arbetsplats här.

– Skolan ska kännas liten, trygg och överblickbar, med färre transportsträckor för eleverna med gott om reträttplatser för lugn och ro. Samtidigt finns gott om utrymmen för sociala aktiviteter, både utomhus och inne i skolan. Detta tycker jag att vi tillsammans med arkitekterna har lyckats skapa, säger Lennart

Skolentrén och idrottshallens ingång leder ut mot den gamla skolgården som bildar ett rum mot söder och ska fungera som en länk mellan staden och skolan. Den gamla naturstensmuren i öster mot kyrkan bildar idag entrén in till skolgården. Muren får en ytterligare funktion med återkommande träöverbyggnader för sitt- och hängytor.

bild
Byggnaden är fördelad på fem huskroppar och består av tvåvåningshus och trevåningshus. Samtliga fem skolbyggnader har preliminärt blivit certifierade som Miljöbyggnad nivå Silver av Sweden Green Building Council. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

Grönt och aktivt tak

Taket är belagt med sedum som ska fördröja dagvattnet och öka den biologiska mångfalden. Takytan har även plats för växthus, odlingslådor och pergola.

– På taket finns möjlighet att närodla grönsaker till matsalen vilket kan få ett pedagogiskt värde i undervisningen. Ytan kommer också att användas för solfångare.

Arvika kommun hade en mycket tydlig verksamhetsidé, som har tillkommit i flera steg. Under arbetsprocessen har man arbetat utefter ett antal värdeord som ska genomsyra verksamheten. De utgör tillsammans med platsens förutsättningar, utgångspunkten för skolans utformning. ”En skola för var och en” som varit ett centralt begrepp under arbetet. Trygghet och tillgänglighet är också två värdeord som varit särskilt värdefulla.

bild
För att skapa en bra miljö för eleverna att vistas i under skolgång har man bland annat tagit hjälp av konsulter inom akustik samt solvärme och dagsljus. Foto: Robin Hayes/ Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB.

bild