Största räntehöjningen på 22 år

Henrik Montgomery/TT: Riksbankschef Stefan Ingves. Arkivbild.

50 eller 75 punkter? Till slut blev det en dubbelhöjning från Riksbankens sida för att tackla den skenande inflationen.

"Liksom i omvärlden har prisökningarna i Sverige nu spridit sig allt mer och såväl varu som livsmedels- och tjänstepriser stiger sedan början av året avsevärt mer än väntat", motiverar Riksbanken sitt beslut i ett pressmeddelande.

Höjningen är den andra i rad för Riksbanken men fler är att vänta när man nu samtidigt kraftigt höjer ränteprognosen. Man bedömer att styrräntan ska ligga på 1,36 procent under fjärde kvartalet 2022 jämfört med prognosen 0,81 procent i slutet av april.

För andra kvartalet 2023 skruvas prognosen upp till 1,90 procent från 1,18 procent och 2,06 procent (1,81 procent) under andra kvartalet 2025.

"Direktionens prognos är att räntan kommer att höjas ytterligare och ligga nära 2 procent i början av nästa år", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Detta utifrån att Riksbanken samtidigt ser att inflationen håller sig kvar. Nu bedöms inflationen ligga på 7,6 procent under 2022 jämfört med 6,0 procent vid tidigare prognos och 7,1 procent (5,0 procent) under 2023 för att därefter mattas av.

"Det har varit kraftiga svängningar i inflationen och inflationsutsikterna är osäkra", skriver Riksbanken.

På aktiemarknaden fick beskedet ingen större effekt. Stockholmsbörsens tidigare fall mattades av något.