Spretig utveckling för bostadspriserna

Janerik Henriksson/TT: Bostadspriserna har inledningsvis backat i september. Arkivbild.

Medan index för hela bostadsmarknaden i riket uppvisar en svag förändring – minus 0,2 procent – jämfört med föregående månad är det desto större förändringar gällande priser för bostadsrätter respektive villor.

Medan priser på bostadsrätter lyfter 0,6 procent går villor i motsatt riktning med en lika stor tillbakagång.

"Vi har troligtvis den största nedgången av bostadspriser bakom oss, även om vi ännu inte nått hela vägen till en stabilisering av marknaden", säger Erik Wikander, vd på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

I ett regionalt perspektiv märks samma utveckling i Stockholm. Medan bostadsrättspriserna lyfter 1,4 procent märks en nedgång på 0,7 procent avseende villor i Stockholmsområdet.

"En utmaning på bostadsmarknaden blir att få köpare och säljare att ha en samsyn kring pris. Säljarna är de sista optimisterna när bostadspriserna går ned. Köparna anpassar sig desto snabbare till det lägre prisläget", kommenterar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Under de inledande två veckorna av september märks också en nedgång i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. I Stockholm föll priserna med 0,4 procent och i Göteborg med 1,3 procent jämfört med hela augusti.