Ökad vakansgrad på kontorsmarknaden och försvagad detaljhandelssektor enligt Collier

Karin Witalis Foto Colliers

Analysbolagets Colliers marknadsanalys för det tredje kvartalet 2022 indikerar bland annat ett uppsving för stormarknader och handel i big box-format, en stigande vakansgrad på kontorsmarknaden i Stockholm och Göteborg samt ett ökat investerarintresse i fastighetssegmentet lätt industri.

–Konfidensindikatorn för tjänstesektorn tyder på att sektorns anställningsplaner för de kommande tre månaderna förblir optimistiska, vilket ytterligare kan öka efterfrågan på kontorslokaler. Vår uppfattning är att kontorsinnehavare nu har fattat sina strategiska beslut om den långsiktiga balansen mellan distans- och kontorsarbete och att de har en tydligare bild av dispositionen av sina kontorsutrymmen mellan olika mötesrum och ytor för traditionellt skrivbordsarbete. Hyresgäster söker nu aktivt efter sin bästa kontorslösning och de är redo att förhandla om villkor med hyresvärdar, säger Karin Witalis.

Uthyrningsaktiviteten har varit stark sedan pandemirestriktionerna togs bort. Den totala vakansgraden i Storstockholm, liksom i Storgöteborg, har dock stigit något i år. Enligt statistik för Q2 ligger vakansgraden på 10,5 procent i Stockholm och 9 procent i Göteborg. Nybyggnationsvolymerna är fortsatt ganska balanserade i Stockholm men spås öka under de kommande åren.

Inflationen gynnar stormarknader och big box-format

I mer än två decennier har svensk detaljhandel präglats av stark tillväxt. Denna situation håller nu på att förändras helt. Hushållen drabbas av dramatiskt högre kostnader för bostäder, mat, bränsle och energi, vilket utan tvekan kommer att sätta stopp för konsumtionen i vinter. Det finns, enligt Karin Witalis, vissa detaljhandelssektorer som kan frodas när hushållen sänker sina budgetar. Två sådana detaljhandelskategorier är stormarknader och budgethandlare i big box-format. Investerarnas intresse för detaljhandeln är för närvarande dämpat med undantag för de nyss nämnda undersektorerna.

Nyproduktion av logistikytor på rekordhög nivå

Logistiksektorn befinner sig mitt i en omfattande omställningsprocess driven av flera omvärldsfaktorer. Skiftet från butik till onlinehandel har accelererat under pandemin, vilket innebär en enorm press på logistikflöden och hela logistikinfrastrukturen. Automatisering och robotisering är en annan faktor som driver förändringar, liksom övergången till elektrifierade transporter och fordon. För att möta nya byggkriterier och för att matcha den ökande efterfrågan från onlinehandlare befinner sig nyproduktionen av logistikytor på en rekordhög nivå.

–Logistiksektorns leveranspipeline har hittills hållit tillbaka all hyrestillväxt, men vi tror att ökade kostnader för byggmaterial och stigande markvärden på vissa platser snart kan leda till stigande logistikhyror, säger Karin Witalis.

Ökat investerarintresse i segmentet lätt industri

Investerarnas intresse fokuserar inte bara på nybyggda logistikutrymmen, det sprider sig alltmer till den tidigare eftersatta sektorn lätt industri. Karin Witalis tror att investerarnas intresse för segmentet lätta industrifastigheter kommer att fortsätta att öka i takt med att segmentets defensiva karaktär och strategiska egenskaper blir mer allmänt kända.