Tyréns installerar i Stadsbiblioteket

Foto: Stockholms stad

Tyréns ska projektera VVS-installationerna när Stockholms stad rustar upp och utvecklar Stadsbiblioteket. Tyréns ska ta fram systemhandlingar där man ansvarar för all VVS-projektering inklusive sprinkler och styr.

Biblioteket stod klart 1928, ritades av arkitekt Gunnar Asplund och kallas i dag för Asplundhuset. Byggnaden är blåklassad enligt Stadsmuseet vilket ställer höga krav på arbetet för att bibehålla byggnadens antikvariska värden och estetik.

– Att arbeta med byggnader av det här slaget innebär att man exempelvis inte får ta hål i väggar, fasader eller bjälklag, berättar Jan Berglund, uppdragsansvarig VVS på Tyréns. Alla installationer ska dessutom placeras så osynligt som möjligt. En stor utmaning är att förebygga kalldraget vid entréerna och den stora rotundan samt att motverka de höga radonhalterna. Detta förutsätter kreativitet så att byggnaderna rustas för att vara långsiktigt hållbara både estetiskt och miljömässigt.

Tyréns arbete omfattar upprustning av samtliga VVS-installationer. Detta innebär byte av alla luftbehandlings- och rörinstallationer inklusive sprinkler och styr. Ombyggnationen av biblioteket väntas vara klar 2020.