Stambyte i Råcksta

Här finns det mycket ledningar som ska vara i ordning. Tvätt, WC, handfat och dusch. Bild: Titania
Efter att jobbet är gjort ska det se ut som om inget hänt. Bild: Titania

För bostadsrättsföreningen Långeseleringen i Råcksta, Vällingby har Titania fått i uppdrag att genomföra stambyte.

Bostadsrättsföreningens fastigheter består av nio radhuslängor med olika många bostäder i respektive länga. Undercentralen i fastigheten Diktafonen skall bytas ut av Titania under stambytet och den betjänar även radhuslängorna Räknetabellen och Bläckhornet. De övriga radhuslängorna betjänas av redan bytta undercentraler så där skall Titania inte göra något med undercentralerna.

Ombyggnad började på 90-talet År 1997 och några år därefter byggdes alla badrum om i föreningen. I många längor ligger badrummen med egen stam från källaren/krypgrunden, medan andra längor har gemensam stam för badrum i plan 3 och kök i plan 2. I de senare längorna har man vid badrumsombyggnaderna avslutat ledningarna för spill- och tappvatten i väggen vid tak i köken i plan 2, med inspektionslucka vid skarvarna.

Dags för resten av ledningarna Nu ska resten av dessa ledningar bytas av Titania. Efter ledningsbytena ska utrymmena återställas med lagningar av hål, målning, tapetsering, klinker, kakel, el och dylikt. I samband med stambytet ska även nya ledningar för varmvattencirkulation dras från de tre undercentralerna till anslutning till varmvattenledningar i plan 1 i slutet av respektive radhuslänga, och förses med nya reglerventiler för injustering av varmvattencirkulationen så att alla lägenheterna får varmvatten inom lagstadgad tid. 

Vid badrumsombyggnaderna omkring år 2000 byttes spillvattenledningar i huvudstråken under Räknetabellen, Diktafonen, delar av Reskontran och Kopieboken. Resterande spillvattenledningar under dessa hus samt helt under Stenografen hus B ska nu bytas av Titania. Nya ledningar förläggs bredvid de gamla och kopplas in så att båda ledningarna är anslutna från respektive radhuslänga och anslutning till respektive lägenhet ska ske vartefter arbetet i lägenheterna fortskrider, med minsta möjliga driftavbrott för de boende. Arbetena påbörjades i juli 2014 och beräknas avslutade i december 2015.