Krimkrisen kan påverka rysk närvaro på fastighetsmarknaden

Ryska paviljongen i Cannes med tsarens vapen lockade begränsat antal besökare i Krimkrisens skugga. Foto: Markku Björkman
Ryska paviljongen i Cannes med tsarens vapen lockade begränsat antal besökare i Krimkrisens skugga. Foto: Markku Björkman
Dagens Näringslivs Markku Björkman på MIPIM.
Dagens Näringslivs Markku Björkman på MIPIM.
Den föreslagna investeringszonen nära staden Kotka kommer att fungera som en port mellan EU och Ryssland. Där kan ryska företag möta investerare och landets internationella samarbetspartner riskfritt, betonade Kotkas stadsplanechef, Markku Hannonen. Foto: Markku Björkman
Den föreslagna investeringszonen nära staden Kotka kommer att fungera som en port mellan EU och Ryssland. Där kan ryska företag möta investerare och landets internationella samarbetspartner riskfritt, betonade Kotkas stadsplanechef, Markku Hannonen. Foto: Markku Björkman

Det ryska deltagandet vid årets fastighetsmässa MIPIM var omfattande. Förutom att Ryssland var en av mässans tre så kallade hedersutställare, presenteras ett tjugotal projekt, som pågår i Moskva eller är på planeringsstadium.

Nu har EU:s utrikesministrar enats om att införa sanktioner mot Ryssland. Det handlar om inreseförbud och frysning av tillgångar. Det som många deltagare vid årets MIPIM befarade har nu blivit ett faktum.

Det observerades ovanligt få besökare i de ryska montrarna under de fyra dagarna som mässan pågick i Cannes.  Jämfört med trängseln hos brittiska eller nordiska representationer kunde man nästan få intrycket av att ryska paviljongen undveks medvetet av många MIPIM- deltagare.

Ryska investerare har under senare år varit hyperaktiva när det gäller att göra stora fastighetsaffärer bland annat i London city och i Paris.

Ett 60-tal ryska regioner från Kaliningrad till Vladivostok ställde upp med egna montrar inne i ett enormt tält. Om syftet med den stora ryska satsningen på MIPIM var att försöka ge Ryssland en positiv framtoning måste detta betecknas som ett misslyckande.

Krimkrisens skugga spred sig över förra veckans MIPIM.  Den som trodde att fastighetsmässan präglades enbart av ”business as usual” kom snabbt på andra tankar.  Utanför Ryssland paviljong strövade en månghövdad trupp franska poliser.

Vid Ukrainas monter hade de ansvariga placerat en stor gästbok, där besökarna och fastighetsfolket fick lämna kommentarer om hur de såg på Rysslands agerande på Krim och om deras egna investerings- och affärsutsikter under kommande veckor.

Kommentarerna i boken visade att politiska uttalanden, nedskrivna mer eller mindre anonymt, inte är en främmande företeelse bland representanter för internationell fastighetsbransch. Frånsett en mängd uppmuntrande kommentarer andades anmärkningarna i gästboken av stor rådvillhet inför framtiden.

Vad förmår fastighetsbranschens globala players göra när ännu hårdare europeiska eller amerikanska ekonomiska sanktioner mot Ryssland börjar verka? Det var en framträdande fråga vid några av MIPIM:s seminarier.  Och hur kommer sanktionerna att slå emot EU- området och dess egna intressen?

Vissa länder med en gemensam gräns med Ryssland tycks dock ha reagerat väldigt snabbt på den uppkomna olycksdigra situationen.  De flesta företag och kommuner runt om Europa vill inget annat än att kunna fortsätta investera och bedriva lukrativa fastighetsprojekt med Ryssland. Frågan är dock om investeringsverksamheten kommer att begränsas eller helt stoppas helt av eventuella sanktioner.

Finland har tidigare bedrivit omfattande fastighetsaffärer med Ryssland.  I fjol omsatte fastighetsaffärerna med ryska medborgare 41,5 miljoner euro. Det var dock mer än en halvering sedan toppåret 2008. Ryska medborgare köper numera allt färre fastigheter i Finland.

I fjol gjordes det 357 markaffärer med ryssar vilket var den lägsta siffran sedan 2006. Det rapporterar tidningen Savon Sanomat med hänvisning till preliminära uppgifter från Lantmäteristyrelsen.

Nedgången i affärerna hänger delvis samman med det allmänna läget på fastighetsmarknaden.

På frågan om de senaste händelserna i Ukraina påverkat rysk-finska ekonomiska relationer svarade chefen för St. Petersburgs representation i finländska staden Villmanstrand, Igor Vitaljevich på följande sätt:

– Naturligtvis kommer de att påverka och de har redan påverkat. Men vi bör påpeka att så fort EU började prata om visumbegränsningar för ryska medborgare, sade finländska myndigheter att de inte kommer att vägra oss visum.

Kotka-Fredrikshamn-regionen, som ligger ett par mil väster om den ryska gränsen på den finska sidan vill bli en ”tillförlitlighetens oas” nära ett ekonomiskt livsviktigt handelsområde. 

– Vi vill skapa en rättsstatlig zon och en språngbräda för handel, fastighetsaffärer och riskfria investeringar i Ryssland. Denna idé marknadsförde vi också här på mässan med eftertryck, sade Markku Hannonen, chef för stadsplanering i Kotka stad under ett seminarium i Cannes.

Kotka stad och utvecklingsbolaget Cursor deltog i MIPIM- mässan för fastighetsutveckling och investeringsverksamhet. Kotka marknadsförde regionen som ett klokt investeringsmål i nuvarande situationen.

Enligt Hannonen kännetecknas Kotka-Fredrikshamn-regionen av ett omfattande nät av infrastrukturprojekt som är förbundna med en mängd samhällssektorer inte minst när det gäller ett betydande fastighetsprojekt i Kotkansaari- området och byggandet av ett nytt utlopp i en av Finlands största hamnar.

– Bolaget Kotka Investment Property Marketing är i sin tur en del av Stockholms och S:t Petersburgs Development Corridor- projekt. Dess syfte är att förbättra den urbana livskraften i alla deltagande större och mindre städer, som tillsammans har över åtta miljoner invånare. Investeringszonen skall också fungera som en port mellan EU och Ryssland. I denna zon kan ryska företag möta sina internationella samarbetspartner riskfritt, betonade Markku Hannonen under sitt föredrag.

Staden Kotka och den omgivande regionen ställde upp på MIPIM för fjärde gången i rad. Kotka-Fredrikshamn- regionen ligger vid Östersjön. Regionen består av städerna Kotka och Fredrikshamn och städerna Pyttis, Miehikkälä och Vederlax. Samtliga orter är mindre än en två timmars resa från Helsingfors och bara ett stenkast från den ryska gränsen.

Regionen erbjuder naturvackra och trygga bostadsområden med rimliga bostadskostnader. En mångsidig affärsstruktur i regionen skapar arbetstillfällen inom logistik, industri och tjänstesektor.