Ukrainas första LEED-certifierade kontor öppnat

Kievs och Ukrainas första, LEED – certifierade, “gröna” kontor. Foto: Shell Corporation

Jones Lang LaSalle har slutfört grön certifiering av Shells nya ukrainska högkvarter i Kiev. Efter en noggrann utvärdering som utfördes av internationella experter, tilldelades byrån ett LEED Gold diplom. Därmed har Ukraina fått landets första "gröna" kontor.

Energijättens kontor ligger i ett affärscenter vid gatan Krasnoarmeyskaya St, nr. 100. Jones LaSalle undertecknade redan ifjol ett operativt leasingsavtal för utnyttjandet av kontoret och 2900 kvm av dess golvyta.

Under förberedelsetiden tog Jones Lang LaSalles specialister hänsyn till alla de krav som ställs på moderna energieffektiva byggnader. Särskild uppmärksamhet ägnades åt energiåtgång, vattenförbruk, belysning och anställdas komfort. Speciellt för dessa kategorier uppnåddes höga poäng i samband med certifieringsprocessen.

Jones Lang LaSalle eller JLL är ett internationellt ledande företag i fastighetsbranschen som är börsnoterat på NYSE. JLL agerar dels som rådgivare, dels som fastighetsägare och fondförvaltare för egna fastighetsfonder. JLL har idag sitt huvudkontor i Aon Center i Chicago i USA och har kontor i cirka 50 länder, inklusive Ukraina.

– Grön utveckling och internationella miljöstandarder som BREEAM och LEED är idag allmän praxis när det gäller avancerade utvecklingsprojekt över hela världen.  De flesta nybyggda fastigheter innehåller numera hållbar teknik. De främsta konsumenterna av dessa normer är internationella hyresgäster och investerare som anser att hållbar miljö och energieffektivitet utgör en integrerad del av deras affärsmål, sade Ksenia Agapova, Jones Lang LaSalles miljöchef.