Fastighetsmarknaden hot mot Kinas tillväxt

Foto: sxc.hu

Kinas ekonomi växte något mer i andra kvartalet än i det första, bland annat tack vare kinesiska regeringens stimulanser. Fastighetsmarknaden ses av många bedömare som ett av de största hoten mot tillväxten i världens näst största ekonomi.

- Kina fortsätter befinna sig i en brytpunkt mellan en tillväxtåterhämtning driven av regeringens stimulanser och en inbromsning som härrör från fastighetsmarknaden, säger Dariusz Kowalczyk, ekonom vid Credit Agricole CIB i Hongkong.

Bruttonationalprodukten (BNP) växte med 7,5 procent jämfört med motsvarande period 2013. Under första kvartalet var BNP-tillväxten 7,4 procent och ekonomer hade i genomsnitt räknat med att den skulle ligga kvar på den nivån.

Kinas regering har som mål att ekonomin ska växa med 7,5 procent under helåret 2014, men analytiker tror att ytterligare stimulanser krävs för att målet ska kunna nås. Under våren har regeringen bland annat snabbat på investeringar i bland annat tåg och byggande av hyresrätter.

Peng Wensheng, chefekonom på CICC, pekar på att den årliga tillväxttakten för fastighetsinvesteringar i Kina skulle kunna sjunka till 14 procent i år, jämfört med nästan 20 procent i fjol.

En sådan inbromsning skulle kunna medföra en minskning av Kinas tillväxt med cirka en procentenhet i år, enligt Pengs beräkningar som utgår från att fastigheter utgör cirka 20 procent av Kinas BNP.

(TT-Reuters)