Svenskarna är tveksamma till amorteringskrav

Foto: sxc.hu
Foto: sxc.hu

Diskussionerna om införandet av ett amorteringskrav har under en längre tid gått på högvarv. Efter det att Finansinspektionen i våras fick lägga ned planerna och frågan istället hamnat hos politikerna har bostadspriserna fortsatt uppåt. Tankarna på att lagstadga om tvingande amortering, visar sig dock ha svagt stöd bland svenskarna då endast hälften tycker att förslaget är bra. Samtidigt är var fjärde person negativ och många har ännu inte bestämt sig. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings senaste undersökning Bobarometern, som genomfördes under augusti månad. 

Knappt hälften av alla svenskar, 48 procent, säger sig vara positiva till planerna om ett lagstadgat amorteringskrav. 25 procent tycker inte om dem och 27 procent har ingen uppfattning i frågan. Bland de svenskar som äger sitt boende uppger 54 procent att de tycker att ett lagstadgat amorteringskrav skulle vara bra medan 29 procent svarar att de är emot det. Bland de som inte äger sitt boende är man mer försiktig och hela 41 procent svarar att de ännu inte bildat sig en uppfattning. Ser man svaren utifrån åldersstruktur är det föga förvånande att minst andel positiva, 35 procent, finns i åldersgruppen 18-30 år.

– Vi matas med nyheter om vikten av att stoppa de stigande bostadspriserna och den växande skuldsättningsgraden och olika förslag på hur det ska gå till. Om man nu måste välja mellan att återinföra fastighetsskatten, minska ränteavdraget eller få ett amorteringskrav är amorteringskravet det minst dåliga, enligt min uppfattning. Det är samtidigt alltid jobbigt när någon annan bestämmer över ens plånbok, så det är lite som att välja mellan pest eller kolera. Men de pengar du betalar i amortering får du tillbaka när du säljer, de andra alternativen är rena kostnader som du inte får tillbaka, säger Dan Sjöholm, presstalesma på Svensk Fastighetsförmedling.

Även om hälften av de svenska bostadsägarna accepterar ett amorteringskrav så är det inte alla som håller med. I Stockholms län, där belåning och boendekostnader är högre än i övriga län, svarar 48 procent ja och 32 procent nej på frågan om de tycker att det vore bra med ett lagstadgat amorteringskrav, vilket är högst i hela landet. Mest positiva till planerna är man i Jönköpings län där 60 procent svarar ja och 19 procent nej.

– De som kommer drabbas allra hårdast av ett amorteringskrav är de som ska köpa bostad i områden där bostadspriserna är högst och bristen på bostäder är störst. På den fronten sticker Stockholm ut rätt rejält. Även om andelen positiva till förslaget ligger på i stort sett samma nivå som i resten av landet, så är det i huvudstaden betydligt fler som inte alls vill se att det införs. Det är förståeligt eftersom ett amorteringskrav kommer att innebära minskat utrymme för konsumtion och ge ytterligare en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden. Utbudet kan bli ännu mindre än dagens rekordlåga nivåer, säger Dan Sjöholm.