Livsmedels-butiker lär sig spara energi

Foto: Kristianstads kommun

Nu ska butikschefer och butikspersonal lära sig mer om hur butikerna kan spara energi via en webbutbildning. Utbildningen finansieras av Energimyndigheten och har tagits fram av BeLivs, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Energikontoret Regionförbundet Örebro.  Livsmedelsbutiker har en hög energianvändning främst på grund av att de har många kylar och frysar, som står för 50 procent av elanvändningen. Det är dock möjligt för en livsmedelsbutik att minska sin elanvändning med 30 procent genom kloka energiåtgärder, skriver SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i ett pressmeddelande.

För att utbilda livsmedelsbutiker om hur man kan spara energi lanseras nu en specialgjord webbutbildning för just denna grupp. Till utbildningen hör också tävlingen Årets energiklokaste livsmedelsbutik 2015.

Den nya webbutbildningen består av filmer och informationsavsnitt där butikerna får handfasta råd kring till exempel kylar och frysar, belysning och ventilation. Utbildningen vänder sig främst till butikschefer och butikspersonal. Som stöd och bollplank för de livsmedelsbutiker som efter utbildningen vill jobba vidare med sin energianvändning finns landets kommunala energi- och klimatrådgivare. De ger oberoende och kostnadsfria råd till både hushåll och företag, till exempel livsmedelsbutiker, och finns i landets alla kommuner.