Gavlegårdarna sparar 136 miljoner liter vatten

Foto: Gavlegårdarna

Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna kommer att spara 136 miljoner liter vatten per år i Gävle. Det kan jämföras med 3 000 tankbilar plus släp, eller 900 000 badkar. – Vi är förmodligen ensamma i landet då vi genomför det här projektet i alla våra fastigheter och det har givit otroliga effekter, säger Håkan Wesström ansvarig för energifrågorna på Gavlegårdarna.

Det är relativt enkla åtgärder som genomförts. Alla lägenheter har fått nya strålsamlare på köks- och tvättställsblandare, duschen har fått ny slang och duschhandtag som fördelar vattenstrålarna. Alla toaletter har setts över och läckage har åtgärdats.

– Vi hade några radhusområden där förbrukningen av vatten var väldigt hög och vi misstänkte läckage i ledningarna under marken. Det visade sig vara toaletterna som läckte och förbättringen är avsevärd, säger Håkan Wesström.

Mindre avloppsreningDet är inte bara vatten som sparas i projektet. Det för även med sig flera andra positiva effekter. Användandet av varmvattnet minskas och en stor mängd vatten slipper avloppsrening – något som i sin tur minskar miljöbelastningen.

Gavlegårdarna har ett mål att spara 20 procent energi (el, vatten, fjärrvärme) fram till 2020. – Förutom att vi sparar vatten har vi även bytt ut vår olja och direktverkande el till fjärrvärme och biobränsle. Det gör att vi ligger långt fram. Men för att nå målen har vi mycket jobb kvar, säger Håkan Wesström.