Glaspaviljongen i skogen

Det nya, utbyggda köket har bänkar i kvarts och gjutet glas, med genomgående fönster som sträcker sig ned till bänknivå.

På en avskild, trädbevuxen plats cirka 40 kilometer norr om Seattle, USA, ligger ett Northwest Contemporary-hus från 1950-talet som totalrenoverats, men med bibehållen ursprunglig karaktär. Ett flertal nya fönster och en inglasad tillbyggnad på taket får det renoverade huset att se ut som en glaspaviljong i skogen.

ÖVERSÄTTNING OCH REDIGERING: SIMON MATTHIS FOTO BENJAMIN BENSCHNEIDER PHOTOGRAPHY

Planlösningen på bottenvåningen har omdisponerats för att skapa ett rymligt, ljust sovrum med ett stort badkar, båda kringgärdade av glas och med utsikt över skogen. Vardagsrummet och matplatsen har utvidgats en aning, och en ny takbyggnad med höga fönster har byggts till för att släppa in mjukt, naturligt ljus i hela byggnaden. Det nya, utbyggda köket har bänkar i kvarts och gjutet glas, med genomgående fönster som sträcker sig ned till bänknivå.  

bild
Den nya takbyggnaden med höga fönster har byggts till för att släppa in mjukt, naturligt ljus i hela byggnaden.
bild
Med stora glaspartier och ett mjukt sken lyser huset blygsamt upp i skogen.

Det befintliga taket av hemlock (ett nordamerikanskt barrträd) med synliga bjälklag i ungefär halva huset har behållits, och nya bjälklag har byggts till i resten av huset. Det befintliga terrazzogolvet har målats om, med nya plattor av terrazzo i en kompletterande färg.

I harmoni med husets ursprungliga enkel- och klarhet har en palett av nya material lagts till för att skapa kraftfulla kombinationer i textur och färg, vilket gör att varje material kan dra nytta av intilliggande kontrastytor. Ytmaterialet består huvudsakligen av körsbärspaneler: vissa paneler är släta medan andra har frästs ut med en CNC-fräs (computer numeric controlled) för att skapa en textur som liknar "vävt trä".

bild
Höga fönsterpartier släpper in naturligt ljus djupt in i huset och motoriserad styrning möjliggör ventilering under sommarmånaderna.

En nästan 10 meter lång accentvägg i anslutning till matsalen och köket har klätts helt i rosttröga stålpaneler. Upphängd inredning på stålväggen använder antingen hartspaneler med naturligt gräs eller texturerat körsbärsträ - båda materialen kontrasterar mot stålets brokiga umbrafärger.

I linje med andra projekt signerade av arkitektkontoret Finne Architects har man i denna renovering strävat efter att leva upp till idén om "hantverksmodernism": att berika modernistisk estetik med mycket personliga, hantverksmässiga material och föremål. Specialanpassad inredning finns till exempel i form av köksbänken i gjutet glas, väggpaneler i stål, upphängda stålspegelramar, laserskurna lampskärmar av stål, anpassade belysningsstänger i stål, handblåsta armaturer i glas (Troms-hängen) och ett antal skräddarsydda möbler. Glasväggen mellan sovrummet och stora badrummet har genomgått en förvandling med hjälp av ett handritat mönster i etsat glas, där mönstret är tätare längst ner (för att skärma av mer) och allt mer transparent högre upp.

bild
Det är golvvärme under alla terrazzogolven, vilket skapar en jämn värmekälla med maximal energieffektivitet
bild
I det stora badrummet är man omslukad av naturen utanför. Specialdesignat för en hållbar design har varit en integrerad del av projektet från början.

Hållbar design har varit en integrerad del av projektet från början. Golvvärme under terrazzogolvet skapar en jämn värmekälla med maximal energieffektivitet. Höga fönsterpartier släpper in naturligt ljus djupt in i huset och motoriserad styrning möjliggör ventilering under sommarmånaderna. Många gröna material (såsom hartspaneler, kvartsbänkar, linoleum och hållbara träprodukter) har använts i projektet. Men framför allt är det själva renoveringen som till sin natur är hållbar och fångar upp all energi från det ursprungliga 1950-talshuset, som nu har fått ett nytt liv. Det omfattandet hantverket och detaljarbetet under renoveringen understryker också en mycket viktig hållbarhetsprincip: bygg så att det ska hålla i många, många år!

bild
Det rödtonade träpanelerna och dämpade färger på textilier ger sovrummet en varm karaktär.

Hållbar design handlar inte bara om att skapa en checklista med gröna material att bocka av; snarare är det fråga om att skapa en varaktig byggnadsform med lämpliga material med lång livscykel och låg energiförbrukning.