Inspirerande kontorsmiljöer nominerades till Årets Snyggaste Kontor

Vinnaren i årets tävling var Caia Cosmetics. Foto: Emil Fagander

Varje år utses Sveriges snyggaste kontor på Stora Kontorsdagen, med syftet att inspirera och visa upp några av landets mest genomtänkta kontorsmiljöer. Bland de nominerade i årets tävling fanns Fojab, Länsförsäkringar Jämtland, Intrum och Pelago Bioscience. Till vinnare utsågs Caia Cosmetics kontor på Biblioteksgatan i Stockholm.

AV ANNIKA WIHLBORG

Caia Cosmetics
Vinnaren i årets tävling var alltså Caia Cosmetics, som 2021 flyttade in i sina nya lokaler på Biblioteksgatan i Stockholm. Inredningskonceptet har skapats av CJ Studio i nära samverkan med Caia. Konceptet tar avstamp i Caias personlighet som är lekfull, inspirerande, ambitiös och skarp.

bild
Inredningskonceptet har skapats av CJ Studio i nära samverkan med Caia. Foto: Emil Fagander

Dov och tidlös färgskala på Intrums kontor i Nacka
Även Intrums kontor i Nacka nominerades i årets tävling. Här har Reform Arkitekter skapat ett starkt visuellt koncept där de skapat ett formspråk som tolkar Intrums kärnvärden, principer, identitet och grafiska profil. Reform har skapat ett hållbart kontor, man har bland annat valt möbler med högsta miljömärkning. Merparten av golvytan täcks av textilmatta tillverkad av återvunnet fiskenät och industriavfall. Färgskalan är dov och tidlös och formspråket har inspirerats av cirkeln och kvadraten, som även går igen i Intrums logotyp.

bild
Merparten av golvytan täcks av textilmatta tillverkad av återvunnet fiskenät och industriavfall. Foto: Jason Strong
bild
Formspråket tolkar Intrums kärnvärden, principer, identitet och grafiska profil. Foto: Jason Strong
bild
Även Intrums kontor i Nacka nominerades i årets tävling. Foto: Jason Strong

Pelago Bioscience kombinerar labb och kontorsmiljöer
Ytterligare ett nominerat företag var Pelago Biosciences kontor på KI Campus i Solna. Här kombineras arbetsplatser med labbmiljöer, utformat av Spectrum Arkitekter. Arbetsplatsen förmedlar en modern och personlig ”hemma hos” känsla som tar avstamp i naturen.
Kontoret och labbet ligger på två olika våningsplan med en ”bonusyta” högst upp för rekreation och lek. Kontoret innehåller både tysta inglasade zoner för fokuserat arbete och mer energirika miljöer. Här har Spectrum valt ”biophilic design” som utgångspunkt för materialval, utformning och det stora inslaget av växter.

bild
Kontoret innehåller både tysta inglasade zoner för fokuserat arbete och mer energirika miljöer för att stimulera samarbete och kreativitet. Foto: Jason Strong 
bild
Pelagos kontor förmedlar en modern och personlig ”hemma hos” känsla som tar avstamp i naturen. Foto: Jason Strong
bild
Pelago Biosciences kontor har utformats av Spectrum Arkitekter. Foto: Jason Strong

Från trikåfabrik till innovativt kontor

I en före detta Trikåfabrik från 1901 på Möllevången i Malmö har arkitektbyrån FOJAB tillsammans med Stena fastigheter utvecklat och byggt om hela fastigheten. I en av de större lokalerna har FOJAB utformat och gjort inredningen till sitt eget kontor. Layouten är anpassad efter ett arbetssätt med möjlighet att gruppera sig på olika sätt, flera olika typer av mötesrum och stora sociala ytor. Entrérummet är kontorets hjärta, som med sin stora rymd i tre plan öppnar upp för gemensamma aktiviteter, möten, arbete, lunchrum,  seminarier och fester. Materialen är få och återkommande, där det befintliga brädgolvet är ett viktigt inslag för att ge känsla och karaktär åt lokalen. Övriga material såsom stålpartier, björkplywood, träullstak, sten, mattor och textilier är valda för att hålla länge och åldras vackert. 

bild
Entrérummet i tre plan är kontorets hjärta. Foto: Felix Garlach
bild
Materialen är få och återkommande, där det befi ntliga brädgolvet är ett viktigt inslag för att ge känsla och karaktär åt lokalen. Foto: Felix Garlach

Naturinspirerat hos Länsförsäkringar Jämtland

Även Länsförsäkringar Jämtland var med och konkurrerade om titeln Årets snyggaste kontor. Länsförsäkringar Jämtlands kontor vid Stortorget i Östersund byggdes för för två år sedan om av Reform Arkitekter. Resultatet var ett modernt, välkomnande och transparent kontor med ett designkoncept baserat på fem teman: torget, staden, sjön, skogen och fjället. Hela kontoret är inrett med mycket höga hållbarhetskrav. All inredning är exempelvis certifierad med FSC, Svanen eller EU/ Ecolabel.

bild
Designkonceptet baseras på fem teman: torget, staden, sjön, skogen och fjället. Foto: Frida Berglund
bild
Ambitionen var att skapa ett kontor att längta till. Foto: Frida Berglund
Hela kontoret är inrett med mycket höga hållbarhetskrav. Länsförsäkringar Jämtland var med och konkurrerade om årets titel. Foto: Frida Berglund
Hela kontoret är inrett med mycket höga hållbarhetskrav. Länsförsäkringar Jämtland var med och konkurrerade om årets titel. Foto: Frida Berglund